Zawody

Karczmarz

Choć na pierwszy rzut oka mogło by się wydawać, że zawód karczmarza nie różni się od zawodu barmana, to nic bardziej mylnego. Po pierwsze, profesja karczmarza jest o wiele starsza. Po drugie, występowanie przedstawicieli tego zawodu w latach 1890-1920 można ograniczyć głównie do Europy, z naciskiem na jej wschodnie regiony.

Karczmarz, jak sama nazwa wskazuje, prowadzi karczmę, ale nie tylko. W zakres jego obowiązków wchodzi przede wszystkim obsługiwanie gości. Karczmy to bardzo często również i zajazdy, dlatego zwykle na piętrach znajdują się pokoje dla przyjezdnych. W tych budynkach pracuje naprawdę wiele osób, a karczmarz zwykle, jako właściciel obiektu, sprawuje nad wszystkim władzę. Najniżej w hierarchii stoją młodzi: chłopcy i dziewczęta. Pracują oni na stanowisku kelnera, bagażowego czy też stajennego. Zdarza się, że jest to rodzina karczmarza. Równie ważnym zajęciem w zajeździe jest przygotowywanie posiłków. Tym zajmuje się kucharz - zwykle jest to albo żona właściciela albo osoba zatrudniona do tego celu.

W wielu regionach, w mniejszych miejscowościach i wsiach, karczmy odwiedzane są przez ludzi raczej podejrzanych lub skorych do bójki. Wiadomo, że do takich może wcześniej czy później dojść, gdy ludzie wypiją za dużo alkoholu. Dlatego też karczmarz musi pilnować spokoju i wykazać się odpowiednim autorytetem. Aby to uzyskać, zazwyczaj karczmarz jest dobrze zbudowany i doskonale radzi sobie w walce w ręcz. Często, w celu uspokojenia gości, posługuje się ukrytą pod ladą, zaimprowizowaną bronią, na przykład pałką. Co bardziej majętni mogą sobie pozwolić na dodatkową ochronę lokalu.

Życie w karczmach zaczyna się tak naprawdę dopiero wieczorem i trwa do rana, dlatego też za dnia karczmarz odpoczywa lub załatwia wszelkie potrzebne sprawy, np. zakupy na targu.

Na wsiach i w małych miasteczkach karczmarz cieszy się dużym szacunkiem miejscowych i raczej mało kto będzie z nim zadzierał, gdyż urażony, zawsze może odmówić obsługi wybranego klienta.

Z biegiem lat zawód karczmarza wcale nie zanikł. W miastach zaczął być wprawdzie wypierany przez profesję barmana, ale w przydrożnych zajazdach nadal można spotkać karczmarzy z prawdziwego zdarzenia. Kiedy w latach 90-tych popularna stała się agroturystyka, prowadzący zajazdy zaczęli dbać nie tylko o odpowiedni wystrój wnętrz, ale również o tradycyjne, ludowe stroje dla swoich pracowników.

Obrazek



Zew Cthulhu 1890-1900

Umiejętności: targowanie się, wmawianie, perswazja, księgowość, pałka, chwyt, cios głową, wybrany język obcy
Dochody: Górne dochody warstw klasy niższej - warstwa klasy średniej.
Kontakty: Głównie klienci, a także młyny, sprzedawcy na targowiskach i jarmarkach, handlarze, producenci alkoholi.
KOMENTARZE (0) Zaloguj się aby dodać komentarz. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.

Copyright © 2004-2017 Bestiariusz.pl. Wszelkie prawa do treści, grafiki oraz zdjęć dostępnych na stronie są zastrzeżone na rzecz Bestiariusz.pl lub odpowiednio na rzecz podmiotów, których materiały są udostępnianie na podstawie współpracy z Bestiariusz.pl.

Teraz jest 30 mar 2017, 19:28 — Strefa czasowa: UTC + 1
Engine: NERV 4.0 BETA
Warunki użytkowaniaPolityka prywatnościUsuń ciasteczka